
Om Cirkusskola är den bästa fritidsaktiviteten för barn i Örebro?
Vi skulle faktiskt tro det
Lär dig cirkuskonster i en miljö där alla, oavsett förkunskaper och förmåga, är välkomna. Är du på jakt efter en givande fritidsaktivitet för dig själv eller ditt barn där alla får utvecklas i sin egen takt hoppas vi att du vill komma på cirkusskola hos oss!
Vi tränar på flera cirkusdiscipliner som jonglering, balanskonster samt luftakrobatik. Kropp och hjärna får båda utmanas, och kreativiteten flödar.


Syftet med våra barngrupper är att stärka barns känsla att lyckas och uttrycka sig genom att använda kroppen i en miljö fri från tävlingselement, prestationskrav och machokultur.
Vi har tre typer av cirkusskola
Familjeträning
För barn mellan cirka 4 och 8 år som vill träna cirkus tillsammans med en vuxen familjemedlem, både nybörjare och de som tränat cirkus tidigare.
Tid: Måndagar kl. 17.00-18.00 (13 tillfällen)
Nästa terminsstart: 3/2
Plats: Olaus Petriskolans (F-6) gymnastiksal
Pris: 1 250 kronor per par och termin
Barnträning
För barn mellan cirka 8 och 13 år, både nybörjare och de som tränat cirkus tidigare.
Tid: Måndagar kl. 18.00-19.00 (13 tillfällen)
Nästa terminsstart: 3/2
Plats: Olaus Petriskolans (F-6) gymnastiksal
Pris: 1 250 kronor per barn och termin
vuxenträning
För vuxna och ungdomar över 15 år, både nybörjare och de som tränat cirkus tidigare.
Tid: Onsdagar kl. 19.00-20.30 (13 tillfällen)
Nästa terminsstart: ??
Plats: Cirkuskojan (Markörvägen 13)
Pris: 2000kr/termin
Student 1500kr

Du är stjärnan i ditt cirkusnummer.
Att gå på cirkusskola är troligtvis lite annorlunda än de flesta träningar du och ditt barn testat tidigare. Den största skillnaden är att man inte jämförs med någon annan i gruppen, utan utgår helt ifrån sig själv och de mål man själv vill (och kan) uppnå.
Det gör att pressen på att kunna göra samma sak som någon annan – bara för att man är lika gammal eller har hållit på lika länge – försvinner. Istället kan våra cirkusartister känna en trygghet i att man kan ta allting i den takt man själv behöver. Man kan öva på samma sak under flera lektioner om man vill.
Vi pushar och uppmuntrar barnen att varje gång våga lite mer, men alltid utifrån var just det barnet befinner sig. På så sätt hjälper vi dem att våga lyckas.
En del barn avslutar terminen med att ha lärt sig att göra att duettnummer hängandes upp och ner i en ring, medan andra har bemästrat att kasta och fånga en boll. Och vi tycker att det är lika fantastiskt båda delarna.
Den här filosofin har även smittat av sig till våra cirkusföräldrar, så hos oss är det ingen som står och skriker vid sidolinjen eller skäller på domaren (eller cirkusbjörnen i vårt fall). På våra träningar är det fokus på det barnen lyckas med, inte på vad de misslyckas med.
I och med att cirkus är en individuell gruppaktivitet där alla kan ha sina egna mål är det en träningsform som även passar barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vi är glada och stolta över att vi lockar många barn med diagnoser, och att de känner att de hittat en plats där de kan vara sig själva.
Cirkus är för alla!

“Det känns tryggt och välkomnande: alla blir sedda och får vara som de är. Det är ingen som dömer om man gör fel och det uppskattar mitt barn. Ledarna är bra på att ge tydliga instruktioner så att alla förstår vad som gäller. De ser varje elev och ger tips som hjälper just det barnet.”
– Linnea, mamma till 8-årig cirkusentusiast

Bra att veta
Bra att veta
Utrustning. Vi står för utrustning under träningarna, men vill man ta med egna grejer är det okej.
Kläder. Man får ha på sig vad man vill under träningarna, men vi rekommenderar oömma kläder som är enkla att röra sig i. Skor eller strumpor behöver du inte tänka på: vi tränar barfota.
Inkludering. Vi är vana med olika former av funktionsnedsättningar och NPF-diagnoser bland våra cirkusartister. Vi har kunskap inom teckenspråk.
Gruppstorlek. Alla grupper består av cirka 20 deltagare/par.
Vi är två ledare per träningstillfälle på barn- och familjeträningarna, och en ledare på vuxenträningen.
Betalning. Första tillfället på alla träningar är gratis så att du kan känna efter om cirkus är något för dig. Vill du sedan vara med i gruppen betalas terminsavgiften i sin helhet (undantag kan ges vid speciella förutsättningar).
Betalning görs till bankgironummer 5070-1036.
Avslutning. För familje- och barngrupperna avslutas varje termin med en uppvisning inför inbjuden publik.

“Det är jätteroligt med cirkusskola! Man får öva på sådant som man är rädd för så att det går över. Man får öva så mycket man behöver och Det är bra.”
– A, 9-årig cirkusartist
Vanliga frågor
-
En vattenflaska kan vara bra eftersom man brukar bli ganska törstig under ett träningspass.
-
Absolut. Hör av dig till oss så skriver vi upp dig som reserv.
-
Det går utmärkt! Föräldrar kan sitta inne i gympasalen där vi tränar eller i ett angränsande omklädningsrum om man föredrar det. Om ditt barn tycker att det är okej går det även bra att lämna i början av träningen och komma tillbaka när den är slut.
-
Träningarna är uppdelade i två delar: 45 minuterna med möjlighet till instruktörsledd träning där vi går igenom grunderna i de flesta av cirkusens discipliner, och resterande 45 minuter är fria att antingen fortsätta upprepa lektionen innan alternativt träna fritt på sin favoritdisciplin.
Vill du gå på cirkusskola?
Anmäl ditt intresse via formuläret. Kontakta oss gärna på telefon eller mejl om du har frågor eller funderingar. Vi finns på 073-939 74 95 eller info@cirkusbjornen.se.